"Nooit ontslag gevraagd, wel transparantie"

De N-VA neemt akte van het ontslag van minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V). Kamerfractieleider Jan Jambon benadrukt dat zijn partij nooit om het ontslag van de minister heeft gevraagd, maar wel transparantie wou in het dossier rond Dexia/Belfius en het ACW. De partij blijft dan ook bij haar eis voor een parlementaire onderzoekscommissie.

"Als de minister oordeelt dat hij niet meer kan functioneren en individueel beslist zich terug te trekken, respecteren wij dat", zegt Jambon.

"De N-VA heeft wel nooit het ontslag gevraagd van minister Vanackere, noch gesuggereerd dat hij iets zou hebben gedaan dat tot ontslag noopt. Wij hebben duidelijkheid en transparantie gevraagd in het dossier Dexia/Belfius en de verhouding met het ACW. De beslissingen die in dat dossier werden genomen door deze, maar vooral door de vorige regering moeten onderzocht worden. De belastingbetaler heeft het recht te weten wat er gebeurd is met zijn belastinggeld", zegt Jambon.

De N-VA blijft aandringen op een parlementaire onderzoekscommissie. "Want de vragen blijven zich opstapelen", zegt kamerlid Peter Dedecker (kleine foto). "We hebben de contracten tussen het ACW en Belfius nog steeds niet kunnen inkijken. We vragen ons nog steeds af waarom het ACW miljoenen kon krijgen, terwijl de belastingbetaler miljarden moest betalen."

De N-VA roept de regeringspartijen daarom op om de parlementaire onderzoekscommissie te steunen in de commissie Financiën.