Advocatenbureau Geens werkt niet meer voor ACW

De nieuwe minister van Financiën Koen Geens is tegelijk partner in een advocatenkantoor dat tot voor kort het ACW adviseerde bij de deals met Arco en de winstbewijzen van Belfius. Het kantoor zal het ACW nu niet langer vertegenwoordigen, aldus Geens.
BELGA/DIRKX

Koens Geens is erg vertrouwd met de financiële wereld en dat niet enkel als hoogleraar bij de KU Leuven. Zo was hij ook kabinetschef van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) toen de financiële crisis om zich heen sloeg en de overheden tussenbeide moesten komen om de banken zoals Fortis en Dexia te redden.

Sinds juni 2011 was Geens niet-uitvoerend lid van de raad van bestuur van de bank BNP Paribas Fortis, de opvolger van Fortis Bank. Hij zal die functie neerleggen nu hij minister van Financiën wordt.

Opmerkelijker is evenwel dat Geens ook senior partner is van het grote advocatenbureau Eubelius. Net dat bureau stond de christelijke arbeidersbeweging ACW bij in de kwesties rond Arco en meer recent inzake de verkoop van de winstbewijzen bij de bank Belfius, het vroegere Dexia Bank België. Het is net de heisa rond die winstbewijzen die Steven Vanackere aanzette om ontslag te nemen als minister van Financiën en vicepremier.

Om belangenvermenging te voorkomen, heeft Geens nu beloofd aan de krant De Tijd dat zijn bureau het ACW niet langer zal adviseren in die kwesties, dus niet voor Arco en niet voor de omstreden winstbewijzen.