Albert Frère verviervoudigde zijn winst in 2012

GBL, de investeringsmaatschappij van de Waalse zakenman Albert Frère, heeft in 2012 zijn winst bijna kunnen verviervoudigen tot 276 miljoen euro. De Groep Brussel Lambert trekt het dividend met 1,9 procent op tot 2,65 euro per aandeel, zo meldt het bedrijf.

Investeringsmaatschappijen zoals GBL puren hun winsten uit de dividenden van bedrijven waarin ze participeren en uit de meerwaarde op transacties. Zo realiseerde GBL vorig jaar bijvoorbeeld 221 miljoen euro meerwaarde uit de verkoop van de participatie in Arkema en 240 miljoen euro weerwaarde uit de verkoop van een deel van de participatie in de drankengroep Pernod Ricard.

Alle nettomeerwaarden kwamen zo samen uit op 471 miljoen euro. Anderzijds moest de groep van Frère een waardevermindering van 774 miljoen euro doorvoeren op de participatie in GDF Suez.

"Rekening houdend met de dividenden en het dividendbeleid dat de belangrijkste ondernemingen in de portefeuille aankondigen, verwacht GBL in 2013 dividendinkomsten waarmee het zijn eigen dividend kan dekken, tenzij bij ingrijpende gebeurtenissen en ontwikkelingen in de portefeuille", luidt het vooruitzicht voor 2013.

GBL geeft nog aan dat de financiële liquiditeit eind vorig jaar 2,3 miljard euro bedroeg. Het gaat met andere woorden om de cash en niet-opgenomen kredietlijnen van het bedrijf. Bovendien haalde GBL in januari, dus in het nieuwe boekjaar, één miljard euro op via de uitgifte van een obligatie over vier jaar die converteerbaar is in aandelen GDF Suez. Het bedrijf beschikt met andere woorden over een pak geld voor nieuwe investeringsplannen.