David Pefko wint literaire jongerenprijs De Inktaap

De 30-jarige Nederlandse schrijver David Pefko wint met het boek "Het voorseizoen" De Inktaap. Jongeren uit het Nederlandse taalgebied kozen de winnaar.

Voor de prijs van De Inktaap lezen de scholieren jaarlijks drie boeken die respectievelijk de Gouden Boekenuil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs gewonnen hebben. Ruim 2000 middelbare scholieren van zo'n 120 scholen uit Vlaanderen, Nederland en Suriname lazen mee.

De winnaar, David Pefko, won ook De Gouden Boekenuil 2012 met "Het voorseizoen". Het is de tweede roman van de 30-jarige schrijver. Hij debuteerde in 2009 met "Levi Andreas"

De andere twee genomineerden waren Marente de Moor met "De Nederlandse maagd", winnaar van de AKO Literatuurprijs 2011 en A.F.Th. van der Heijden met "Tonio", winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2012.

"David Pefko heeft met "Het voorseizoen" de grootste loser neergepend. Steve Mellors trekt aan en stoot af. Daarin schuilt de kracht van deze roman", zegt de jury in het rapport. "Een zwaarmoedig verhaal van dit kaliber is moeilijk te verdragen, maar Pefko vangt de teneur mooi op met een gedoseerde dosis droge humor. Een verademing. Schipperend tussen berispend en begripvol leren de lezers Steve Mellors kennen. Redding is onmogelijk."

De prijs werd vandaag uitgereikt tijdens een feestelijke slotmanifestatie.