Dow Jones sluit op hoogste koers ooit

Op de beurs van New York is de sterindex Dow Jones Industrial Average (DJIA) vandaag gesloten op de hoogste slotkoers ooit. De Dow noteerde 0,9 procent hoger op 14.253,77 punten. Het vorige record, 14.164,53 punten, dateert van oktober 2007. Zes jaar na de crash heeft de index zich dus hersteld van de klap.
AP2012

Na de opening vanmiddag ging de Dow Jones Industrial Average (DJIA), of in de volksmond "Dow Jones" genoemd, meteen hoger, om daarna lichtjes gas terug te nemen. Uiteindelijk sloot de Dow op 14.523,77 punten.

Dat is het hoogste peil ooit en net boven het vorige record van 14.198 punten. Dat record werd bereikt in oktober 2007, net voor het uitbreken van de financiële crisis en de vastgoedcrash in de Verenigde Staten.

In de nasleep van die zware crisis, die ook de industrie aantastte en zich over de wereld verspreidde, was de Dow Jones begin maart 2009 gekelderd tot 6.875 punten. Wie toen vertrouwen had in een herstel, wordt nu beloond, want sinds dat ogenblik is de index begonnen aan een gestage opmars, eerst schuchter, daarna sneller.

Nu heeft de Dow dus het peil van voor de crisis van 2007 bereikt en zelfs overtroffen. Hoe ver het herstel kan gaan, is nog niet duidelijk. Het beursherstel in de Verenigde Staten heeft te maken met een groeiend vertrouwen in de Amerikaanse economie, maar tegelijk is er ook weinig alternatief voor de beleggers nu de rente laag staat en obligaties ook niet zo veilig en vooral niet erg lucratief zijn. 

AP2013

Polsslag van de Amerikaanse economie

De Dow Jones Industrial Average (DJIA) zoals de bekende index officieel heet, is een gewogen gemiddelde van 30 toonaangevende aandelen van de Amerikaanse economie. De meesten daarvan noteren op de NYSE, de beurs van New York, maar Microsoft en Intel zitten ook op de rivaliserende beurs Nasdaq.

De DJIA werd voor het eerst gepubliceerd op 26 mei 1896, door het bedrijf van de financiële redacteurs Charles Dow en Edward Jones, nu bekend als Dow Jones & Co. Dat omvat ook The Wall Street Journal en is nu in handen van mediamagnaat Rupert Murdoch. 

Naast de DJIA publiceert dat bedrijf ook andere meer gespecialiseerde indices zoals de Dow Jones Composite Average, en de Dow Jones versies voor Financials, Transportation en Utilities.