Europees Parlement in Straatsburg getroffen door asbestlek

In de gebouwen van het Europees Parlement in Straatsburg heeft een bouwbedrijf een asbestlek veroorzaakt. Dat maakte de persdienst van het Parlement bekend. Er werd een veiligheidszone opgetrokken, donderdag zouden de opruimwerken achter de rug moeten zijn.

De zetel van het Parlement in Straatsburg bestaat uit verschillende gebouwen. Het ongeluk deed zich voor in het Winston Churchill-gebouw, dat in de jaren 80 werd opgetrokken. Een onderaannemer die gevraagd was bijkomende kantoorruimte te maken, boorde bij de werkzaamheden gaten in twee steunpilaren die met asbest geïsoleerd zijn. "Dit gebeurde ondanks duidelijke aanwijzingen op de site en in het contract dat er mogelijk asbest aanwezig was", luidt het bij het Parlement.

Ook al brachten controles maar een kleine asbestbesmetting aan het licht, de ruimte werd hermetisch afgesloten. In het ventilatiesysteem werd geen asbest teruggevonden. De juridische dienst van het Parlement gaat nu na of en welke stappen ondernomen kunnen worden tegen de gecontracteerde aannemer en diens onderaannemer.

Donderdag zouden het asbeststof dat neergedwarreld is, opgeruimd moeten zijn. Voor de volgende plenaire vergadering van het Parlement, die volgende week maandag van start gaat, zijn er geen gevolgen.

Het Europees Parlement kampte al vaker met problemen. Zo stortte in Straatsburg enkele jaren geleden een deel van het plafond in. In de plenaire vergaderzaal van het Parlement in Brussel werden vorige zomer scheurtjes ontdekt in de houten steunbalken. De zaal is nog altijd ontoegankelijk.