Generatiewissel op Chinees Volkscongres

In China is het Volkscongres begonnen, de jaarlijkse zitting van het parlement. Dit keer zal vooral de generatiewissel aan de top van de communistische partij bevestigd worden in de topfuncties van de staat.
AP2013

Meer dan 3.000 afgevaardigden van het parlement zijn bijeengekomen in de grote hal van het volk in de hoofdstad Peking.

Bij het begin van de zitting gaf premier Wen Jiabao een stand van zaken van de Chinese economie. Wen kondigde aan dat die voortaan meer gericht zal worden op een duurzame groei van ongeveer 7,5% die vooral zal gebaseerd zijn op de binnenlandse consumptie en minder op de uitvoer zoals nu.

Het belangrijkste item van het Volkscongres wordt evenwel de bevestiging van de machtwissel die eerder was doorgevoerd aan de top van de communistische partij. De nieuwe partijkopstukken Xi Jinping (links) en Li Keqiang zullen respectievelijk president Hu Jintao (links op linkerkant) en premier Wen Jiabao opvolgen, die tien jaar lang de scepter over China hebben gezwaaid.

Het blijft wel uitkijken hoe de andere topfuncties in het staatsapparaat zullen worden ingevuld, meer bepaald de machtige functie als voorzitter van de Centrale Militaire Commissie. Die wordt nu nog voorgezeten door president Hu Jintao.

 

AP2013