Meer studenten kiezen tijdens jaar andere richting

Steeds meer studenten veranderen in het eerste jaar al na één semester van studierichting, zonder het einde van het academiejaar af te wachten. Dat schrijft het Leuvense studentenblad Veto.

Veto verwijst naar het stijgende aantal universiteitsstudenten dat zich de afgelopen periode ingeschreven heeft in hogescholen. De KH Leuven had bij het begin van dit tweede semester 206 nieuwe inschrijvingen, de Arteveldehogeschool 358 en Groep T 31.

Toon Martens, directeur van de KH Leuven, zegt in Veto te hopen dat het aantal nog toeneemt. "Veel studenten blijven immers te lang aan de universiteit hangen zonder succesvol te zijn, waardoor hun leerkrediet uitgeput geraakt. Ze komen bij ons aankloppen en beseffen dan pas dat ze te laat zijn om nog te heroriënteren".

Gevolg is dat 40 procent van de starters in het hoger onderwijs nooit een diploma haalt. "Het blijft moeilijk voor ouders en studenten om te beseffen dat je niet eindeloos kunt blijven proberen. Er is nog veel sensibilisering nodig".

Door in februari al van richting te veranderen, is niet het hele studiejaar verloren. Studenten blijven op die manier beter gemotiveerd, zegt ook Marc Vandewalle van de Vlaamse Hogescholenraad. "Ze komen in een andere opleiding terecht, waar ze misschien weer een succeservaring kunnen krijgen, waar ze ook voelen dat het interessanter wordt voor hen, dat het meer op hun maat is toegesneden. Ze keren het hoger onderwijs niet de rug toe en halen dus wél een hoger onderwijsdiploma halen."

Studenten die van richting veranderen, stappen meestal over van de universiteit naar de hogeschool, al zijn er ook studenten die binnen de universiteit of hogeschool van richting veranderen.