Minister Geens: "Ik ben een CD&V'er, geen ACW'er"

Koen Geens heeft vanavond in handen van de koning de eed afgelegd als nieuwe minister van Financiën. Hij volgt Steven Vanackere op, die vanmorgen ontslag heeft genomen. Opmerkelijk is dat Geens ook vennoot is van een advocatenkantoor dat nog voor het ACW heeft gewerkt. "Ik ben een CD&V'er, geen ACW'er", zei Geens even later op een persconferentie.

De 55-jarige Koen Geens is doctor de rechten en studeerde aan de KU Leuven en aan Harvard. Hij is gewoon hoogleraar Vennootschapsrecht en Financieel Recht aan de KULeuven, gewezen kabinetschef van Vlaams minister-president Kris Peeters, vennoot bij het advocatenbureau Eubelius, bestuurder bij BNP Paribas Fortis en topman van Vlaanderen in Actie (VIA).

In elk geval is hij een man met ervaring in bankendossiers. Hij was kabinetchef van Peeters van 2007 tot 2009, een periode waarin de Vlaamse regering meer dan eens de noodlijdende bankensector moest helpen. 

Ook opmerkelijk is dat Eubelius, het grootste advocatenkantoor van het land, het ACW heeft bijgestaan rond de winstbewijzen bij Dexia/Belfius en rond de vereffening van Arco. Aan De Tijd heeft Geens al laten weten dat Eubelius in de toekomst niet meer voor het ACW of Arco zal werken.

De keuze voor hem is verrassend. In 2009 dong hij nog mee naar het ambt van rector van de KU Leuven, maar hij moest het toen afleggen tegen Mark Waer.

Zoals verwacht volgt minister van Defensie Pieter De Crem Steven Vanackere op als vicepremier.

"Hard studeren"

In een gesprek met "Terzake" zei Geens dat de gesprekken over zijn nieuwe functie gisteravond begonnen zijn. Geens wil het nog niet hebben over concrete dossiers. "Vrijdag is er al een begrotingsoverleg. Ik ga de komende dagen hard studeren, maar mijn uitspraken hierover beperken."

Gaat hij blijven les geven? "Dat zal moeilijk zijn. Ik ga waarschijnlijk een van de twee cursussen die ik dit semester geef, niet zelf geven. Over de andere denk ik nog even na, samen met de decaan van de faculteit."

Op een persconferentie, die hij samen met Beke gaf, benadrukte Geens dat hij het een grote eer vindt om minister te mogen zijn, "al was ik het graag in andere omstandigheden geworden". Geens was de eerste keuze van de CD&V-top om Vanackere op te volgen, zegt Beke.

Geens' eigen advocatenkantoor Eubelius had het ACW als cliënt, ook al heeft hij persoonlijk al jarenlang niet meer voor het ACW gewerkt. Hij bevestigt dat zijn kantoor niet meer zal optreden voor ACW/Arco, noch voor zaken waar zijn departement mee te maken krijgt.

"Men moet weten welke mensen men in de politiek wil. Ik ben 55 jaar en dus geen onbeschreven blad. In het verleden heb ik de beweging geholpen, dat klopt. Maar ik heb veel bewegingen geholpen. Het is wel zo dat ik geen ACW'er ben", zegt Geens.

"Wel ben ik CD&V'er, al sinds zeer jong." Geens' schoonvader was Jos Dupré, CD&V-staatssecretaris eind jaren 80, begin jaren 90. Stefaan De Clerck, Marianne Thyssen en Kris Peeters zijn vrienden.