Mu.ZEE koopt topstuk van Ensor aan

Mu.ZEE heeft het werk "Les masques et la mort" van James Ensor aangekocht. In het Oostendse museum hangt er al een uitgebreide collectie van de kunstschilder, maar het is het eerste werk waarop er maskers staan afgebeeld.

Het museum kocht het werk voor 190.000 euro van een privéverzamelaar die het belangrijk vindt dat het werk, "Les masques et la mort" te zien is in een publiek toegankelijke collectie.

James Ensor werd wereldberoemd voor zijn makers. Het is een belangrijk thema in zijn werk. In zijn vroege oeuvre kwamen ze nog niet aan bod, maar toen hij zich steeds meer afgewezen voelde door de kunstwereld, gebruikte hij de maskers als symbool om zich daar tegen te verzetten. "Les masques de la mort" is een werk uit 1897 en stelt een groep gemaskerden voor die de Dood omringen.

Het werk is vanaf vandaag te bekijken in Mu.ZEE in Oostende.