Sickinghe: "Relatie was niet meer te herstellen"

Topman Duco Sickinghe verlaat eind maart na bijna 12 jaar het Mechelse telecombedrijf Telenet. Hij wordt opgevolgd door John Porter. Sickinghe zegt dat "de relatie niet meer te herstellen was" en spreekt over "een sfeer van schuurpapier".

"In het licht van de recente gebeurtenissen is de tijd aangebroken om nieuwe stappen te zetten. Ik ben van mening dat dit de beste optie is in het belang van de verdere toekomst van Telenet. Deze beslissing heb ik dan ook genomen op een moment dat Telenet zeer goed is voorbereid om de komende jaren nog verder te groeien", zegt Sickinghe in een persmededeling.

Hij stopt ermee als CEO op 31 maart en zal aftreden als bestuurder op de algemene aandeelhoudersvergadering van 24 april. Op een persconferentie verwees Sickinghe als reden voor zijn ontslag naar de relatie met hoofdaandeelhouder, de Amerikaanse kabelgroep Liberty Global. Die relatie was volgens hem "niet meer te herstellen" na de kritiek van de CEO op de mislukte overnamepoging door Liberty. Er heerste toen een "sfeer van schuurpapier" aldus de topman.

Het bod van Liberty bracht het aandelenpakket in Telenet op ongeveer 58% en viel dus door de mand. Door de integratie van Telenet in Liberty, is het evenwel beter om een CEO te vinden uit die groep, aldus Sickinghe. 

Zijn opvolger, John Porter, is de voormalige CEO van Austar United Communications, een toonaangevend Australisch bedrijf dat tv-diensten en aanverwante producten aanbiedt. "John Porters 30 jaar ervaring in de sector maken van hem de ideale kandidaat om Telenet in de volgende groeifase te leiden", meldt Telenet nog.

Telenet werd gigant onder Sickinghe

De Nederlander Duco Sickinghe werd via toenmalig hoofdaandeelhouder Callahan in 2001 topman van het Vlaamse kabelbedrijf Telenet.

Sindsdien is Telenet fors gegroeid door overnames van onder meer de kabelnetwerken van de gemengde intercommunales en concurrent UPC Belgium. Door die laatste kreeg Telenet in 2006 voet aan de grond in het Brusselse Gewest. Telenet groeide ook uit tot een van de grote aanbieders van mobiele en vaste telefonie, internet en tv, inclusief digitale televisie.

In 2011 werd Sickinghe door het magazine Trends uitgeroepen tot Manager van het Jaar. Sickinghe verteerde ook het vervangen van Callahan als hoofdaandeelhouder door het eveneens Amerikaanse Liberty Global, maar door het mislukte overnamebod van eerder dit jaar, verzuurde die relatie. Sickinghe is nu 55 en het is nog niet duidelijk wat hij nu gaat doen.