Sporen van uitwerpselen in Ikea-cake?

De Zweedse meubelgigant Ikea heeft in cafetaria's van 23 landen de verkoop van chocolade amandelcakejes teruggetrokken. De Chinese gezondheidsautoriteiten hebben in de cakejes bacteriën teruggevonden die zouden kunnen wijzen op sporen van uitwerpselen.

Ikea neemt de beslissing na de vernietiging door de Chinese douane van 1.800 cakejes, genaamd "chokladkrokant" (krokante chocolaatjes", een amandeltaartje met chocolade, crème au beurre en karamel). Die waren in november onderschept in de haven van Sjanghai.

Ook Ikea België beslist om de cakejes niet meer te verkopen, hoewel hier bij bacteriologische tests geen schadelijke bacteriën zijn aangetroffen.

Volgens de Engelstalige krant Shanghai Daily konden tests aantonen dat ze "een excessief niveau van coliforme bacteriën" bevatten. Die bacteriën zijn normaal weinig gevaarlijk voor de consument, maar wijzen over het algemeen "een indicatie van fecale verontreiniging, zelfs al is dat niet altijd het geval", zegt microbiologist Mars Lindblad van het Zweedse voedselveiligheidagentschap.

Intussen is gebleken dat in de Belgische gehaktballetjes van Ikea geen paardenvlees zit. Dat meldt De FOD Economie.

"De testen die in België op alle voedingsproducten met gemengd vlees (zoals de köttbular) gebeurd zijn, bleken negatief te zijn", zegt Steven De Smet van Ikea België. "Nergens werd er dus paardenvlees in teruggevonden."