Sprinkhanen houden Egypte (en Israël) in de ban

Egypte kampt dezer dagen met een enorme sprinkhanenplaag. Het zou gaan om een zwerm van "oud-testamentische" proporties. Toeval of niet: Israël bereidt zich voor op de herdenking van Pesach, de uittocht van de joden uit Egypte. Die kon maar plaatsvinden na onder meer... een sprinkhanenplaag.
AP2004
De laatste grote sprinkhanenplaag in Israël dateert van 2004 (archieffoto).

Een toevloed aan sprinkhanen in Egypte is niet ongewoon: elk jaar is het een weerkerende plaag. Maar de omvang is nu wel opmerkelijk. Afgelopen weekend streek een zwerm van naar schatting 30 miljoen sprinkhanen neer in de buurt van de hoofdstad Caïro en Gizeh.

Volgens de Egyptische autoriteiten en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) zijn de beestjes afkomstig van het woestijnachtige zuidoosten van Egypte, dicht bij de grens met Soedan. Sinds november al zijn ze bezig met een opmars naar het noorden.

De insecten richten telkens een enorme ravage aan aan landbouwgewassen en betekenen ook een gevaar voor de luchtvaart. De grote middelen zijn dan ook meteen ingezet. Het Egyptische ministerie van Landbouw kon gisteren melden dat "al 17.452" van de gelande insecten inmiddels zijn uitgeroeid. Er zou nog niet al te veel economische schade zijn omdat de meeste sprinkhanen nog niet volgroeid waren.

AP2004

Sprinkhanenplaag tijdens herdenking van Pesach

Buurland Israël kijkt de sprinkhanenplaag in Egypte met lede ogen aan. De sprinkhanen laten zich meevoeren met de wind, de FAO waarschuwt dat ze op die manier ook Israël en het zuidwesten van Jordanië zouden kunnen bereiken.

De Israëlische regering heeft alvast een heus sprinkhanenalarm afgekondigd nadat een eerste "kleine" zwerm van 2.000 sprinkhanen de grens overgestoken was. Onmiddellijk werden vliegtuigen met insecticides uitgestuurd boven landbouwgebied en een noodnummer opengesteld. Israëli's kregen de raad waakzaam te zijn.

De laatste grote sprinkhanenplaag in Egypte en Israël dateert van 2004. Toen richtten miljoenen beestjes enorm veel schade aan.

Toeval of niet: Israël bereidt zich momenteel voor op Pesach, de herdenking van de einde van de joodse slavernij in Egypte en de "Exodus", de uittocht uit Egypte naar het Beloofde Land. Volgens de Bijbel liet de Egyptische farao de joden maar gaan nadat God 10 plagen over Egypte liet neerdalen. De 8e plaag was een sprinkhanenplaag.