Syrische rebellen nemen noordelijke stad Raqqa in

In Syrië hebben de rebellen de noordelijke stad Raqqa veroverd, aan de Eufraat-rivier. De inname van de stad van 500.000 inwoners is een nieuwe strategische en symbolische opdoffer voor het regime van president Bashar al-Assad. Symbolisch hebben de rebellen ook een standbeeld neergehaald van diens vader Hafez al-Assad.
AP2013

"Dit is de eerste provinciehoofdstad in Syrië waar de rebellen zo'n vooruitgang hebben geboekt", laat oppositiegroep Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten weten vanuit Groot-Brittannië. "Ze controleren de stad nu bijna helemaal, ook de hoofdkwartieren van de veiligheidsdiensten en van de Baath-partij."

In de buurt van Homs, meer naar het westen, heeft het Syrische leger een nieuw offensief gelanceerd om terrein op de rebellen te heroveren. Daarbij worden ook weer jachtbommenwerpers ingezet. 

Volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera wordt weer bijzonder hevig gevochten in Homs.