Uhuru Kenyatta neemt voorlopig de leiding in Kenia

Met een derde van de stemmen geteld ligt Uhuru Kenyatta op kop om de volgende president van Kenia te worden. Hij zou 54 procent halen, tegenover 41 procent voor Raila Odinga, zijn belangrijkste rivaal. Maar de resultaten uit de gebieden waar die laatste veel steun geniet, zijn nog niet binnen. De opkomst voor de verkiezingen lag op 70 procent.
Afp / Till Muellenmeister
Het tellen van de stemmen

De eerste resultaten tonen dat de 51-jarige Kenyatta, momenteel plaatsvervangend premier, voorop ligt, maar volgens analisten zijn de regio's waar de stemmen geteld zijn gebieden waar Kenyatta veel aanhangers heeft.

Voorlopig staat Kenyatta op 54 procent, Odinga volgt met 41 procent, en ver daarna komen de zes andere presidentskandidaten. Om de overwinning te claimen heeft een presidentskandidaat meer dan 50 procent van de stemmen nodig. Zoniet volgt een tweede ronde, wellicht in april.

Tot nu toe zijn nog maar 10.000 van de 33.000 stembureaus geteld. De meeste stemmen zijn nog niet geteld in de westelijke regio rond de stad Kisumu, waar de Luo-stam van Odinga sterk staat.

"Niemand hoeft te vieren en niemand hoeft te klagen", zegt de voorzitter van de kiescommissie. "We dringen aan op wat meer geduld bij het publiek, bij de politieke partijen en bij de kandidaten."

De stembureaus gingen dicht op 17 uur plaatselijke tijd, maar omdat er op veel plaatsen nog lange rijen wachtenden waren, zijn sommige bureaus langer opengebleven. Voor zover bekend zijn er nergens incidenten geweest.

In totaal waren er 14,3 miljoen kiesgerechtigden. Mogelijk bracht 70 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uit, wat zou neerkomen op een betere opkomst dan de vorige verkiezingen, in 2007. Toen kwamen meer dan 1.500 mensen om het leven bij etnisch geweld dat uitbrak na het bekendmaken van de uitslag.