Venezolaanse president Hugo Chávez is overleden

De Venezolaanse president Hugo Chávez is overleden. Dat heeft vicepresident Nicolas Maduro bekendgemaakt. Chávez werd 58 jaar.
AP2007

"We hebben de meest bedroevende en meest tragische informatie ontvangen die we konden ontvangen. Om 16.25 uur (plaatselijke tijd) vandaag 5 maart is onze commandant, president Hugo Chávez Frias, overleden", sprak Maduro.

Het overlijden van Chávez komt niet onverwacht. Minister van Informatie Ernesto Villegas meldde eerder vandaag dat de president met "ernstige ademhalingsproblemen" en "een nieuwe, ernstige infectie" kampte.

Dat het niet goed ging met Chávez, mocht ook blijken uit een tv-toespraak die vicepresident Nicolas Maduro vanavond heeft gehouden. Daarin kondigt hij de oprichting aan van een wetenschappelijke onderzoekscommissie die de ziekte van Chávez moet onderzoeken, want volgens hem gaat het om een complot van de vijanden van het Venezolaanse volk. Maduro verwijst uitdrukkelijk naar de dood van de Palestijnse president Yasser Arafat, die mogelijk vergiftigd zou zijn.

In juni 2011 raakte bekend dat Chávez leed aan kanker. Sindsdien heeft hij al vier operaties ondergaan en volgde hij verschillende chemo- en bestralingskuren. Eind vorig jaar werd Chávez herkozen voor een nieuwe ambtstermijn als president. Hij zou begin januari worden beëdigd, maar dat ging niet door vanwege zijn ziekte. Hij was al vier maanden niet meer in het openbaar verschenen.