11 banen weg bij uitgever Kerk & Leven

Bij de NV Halewijn verdwijnen elf banen. Dat bevestigt algemeen directeur Toon Osaer. Halewijn is de uitgever van Kerk & Leven. Enerzijds wil de uitgeverij moderniseren. Anderzijds heeft het blad al geruime tijd te lijden onder een dalend aantal abonnees.

Eind vorig jaar kondigde de directie een herstructurering aan. Afgelopen maand werd het sociaal plan afgerond. In de drukkerij moeten acht mensen afvloeien. Drie anderen gaan op brugpensioen. Wie moet vertrekken, krijgt wel een nieuwe job aangeboden bij een externe partner waarmee wordt samengewerkt.

In de drukkerij is de rotatiepers aan vervanging toe. Omdat investeren in een nieuwe pers niet meer rendabel is, werd gekozen voor een digitale pers. Een deel van de oplage wordt zelf gedrukt. Voor een ander deel zal voortaan met een externe partner worden samengewerkt.

Helft minder abonnementen

Deze beslissing is mee ingegeven door het dalend aantal abonnees voor Kerk & Leven. "Waar we twintig jaar geleden nog 650.000 abonnees hadden, is dat nu gedaald tot 300.000", aldus algemeen directeur Toon Osaer.

Toch blijft de uitgever in het potentieel van Kerk & Leven geloven. Zo werden recent vijf redacteurs aangeworven om de vrijwilligers uit de parochies aan te sturen.

Bij de NV Halewijn werken nu nog 77 mensen. Het gaat om de eerste herstructurering ooit.