12 en 15 jaar cel voor doodrijden politieagent

Vier Fransen uit eenzelfde familie zijn voor het hof van beroep in Luik veroordeeld omdat ze vorig jaar een politieagent hadden doodgereden bij een wegblokkade. Ze kregen celstraffen van 12 tot 15 jaar.
Drie van de vier veroordeelden.

De vier Fransen reden op 4 april 2012 politieagent Damien Henryon dood in Châtillon, in de provincie Luxemburg, na een achtervolging door de politie. De Fransen hadden kort daarvoor een diefstal gepleegd in Fouches, nabij Aarlen.

De mannen werden betrapt door de politie, die de achtervolging inzette. In Châtillon botsten de Fransen op een wegblokkade, opgezet door Henryon. De Fransen reden frontaal op de agent in, die ter plaatse overleed. De dood van de agent lokte destijds heel veel reacties uit. Politieagenten uit het hele land betuigden hun solidariteit.

De vier mannen werden vandaag voor het hof van beroep in Luik veroordeeld voor slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Twee van de vier Fransen, een vader en zijn zoon die achter het stuur zat, kregen 15 jaar cel. De twee anderen kregen respectievelijk 14 en 12 jaar.

De zaak was eerder voor een rechtbank van eerste aanleg in Aarlen gebracht, maar die had zich onbevoegd verklaard. Het hof van beroep in Luik oordeelde dat het wel bevoegd was en besliste om de vier niet door te sturen naar een hof van assisen, maar hen zelf te berechten.