"Als we verkiezingen winnen, zal ik initiatief nemen"

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft gezegd dat hij met zijn partij na de verkiezingen wel degelijk een rol wil spelen op het federale niveau. "Zij die iets anders zeggen, vergissen zich grondig", klonk het op een bijeenkomst in de Club van Lotharingen in Brussel.

"Als we winnen en ik krijg de kans, zal ik zeker het initiatief nemen", zei De Wever, al maakt hij zich naar eigen zeggen geen illusie dat hij zijn hele programma zou kunnen verwezenlijken.

Over de concrete invulling van dat programma kon De Wever nog niets kwijt. Knopen rond het confederalisme en de rol van Brussel zijn voor het ledencongres begin 2014, herhaalde hij.

"Maar elke oplossing voor Brussel is onvolkomen", beseft De Wever. De N-VA neigt in elk geval richting een bestuur vanuit de twee gemeenschappen, met "een ruime mate van zelfbeschikking voor de Brusselaars".

"Makkelijker met de MR dan met de PS"

Van de zakenlui in de zaal kreeg De Wever voorts heel wat vragen over zijn relatie met de MR. Met de Franstalige liberalen onderhandelen zou "in elk geval makkelijker zijn" dan met de PS, bevestigde hij. "Op belangrijke domeinen als het sociaaleconomische, migratie en de sociale zekerheid leunen zij toch nauwer bij ons aan."

Bovendien zou meer autonomie voor Wallonië de PS-basis op termijn ook kunnen doen afkalven, vermoedt De Wever. "Het is makkelijk links te zijn als een ander de factuur betaalt", argumenteerde hij. "Het is een vraag die mijn vriend Didier (Reynders, nvdr.) ook al stelde: stemt men voor de PS omdat men arm is, of is het net omgekeerd?"