"Dossier Belfius bemoeilijkt werking regering"

Vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) zegt dat de hele heisa rond het ACW en Belfius het werken in de regering bemoeilijkt. "Het drukt de sfeer met betrekking tot de komende begrotingsgesprekken", klonk het in "De ochtend".

De sfeer in de federale regering de laatste maanden was volgens Vande Lanotte goed, maar toen barstte de hele heisa rond de winstbewijzen van Belfius en het ACW uit. Dat maakt er volgens Vande Lanotte de zaken niet eenvoudiger op nu er opnieuw lastige begrotingsgesprekken aankomen.

"De schaduw van de begroting hangt voor een deel over de regering, en het hele zogenoemde schandaal rond Belfius en het ACW loopt daar toch wel een beetje doorheen en dat bemoeilijkt het werken."

Die gesprekken zouden vrijdag kunnen beginnen, al wordt de nieuwe minister van Financiën - Koen Geens, die Steven Vanackere opvolgt - wellicht nog even wat tijd gegund om zijn dossiers in te studeren. In principe start de begrotingscontrole vrijdag, maar Geens heeft nog studietijd in het weekend gevraagd en zal die wellicht krijgen. "Het zal op een of twee dagen niet aankomen. Tijd is niet het belangrijkste voor deze moeilijke begroting, en we hebben overigens geen tijdsdruk vanwege Europa. We moeten gewoon zien dat het goed gebeurt."

"Het is geen makkelijke post, maar hij valt niet uit het niets", zei Vande Lanotte nog over zijn nieuwe collega in de regering. "Het is iemand met een flinke bagage", verzekerde de vicepremier nog, "en men heeft gezegd dat hij veel humor heeft, dus dat zal helpen."

Vande Lanotte wil met Geens met een propere lei beginnen en wil niet meer horen over het feit dat Geens' advocatenkantoor Eubelius vroeger nog het ACW verdedigde. "We moeten hier geen intentieproces maken."

"We schuiven niet op naar rechts"

Dat de regering zou opschuiven naar rechts en de SP.A eventueel wat meer geïsoleerd kan komen te zitten, daar heeft Vande Lanotte geen schrik van. "Wij zijn in elk geval niet van plan om de koers van de regering te veranderen", al zegt hij wel dat SP.A misschien iets meer op zijn strepen zal moeten staan wat betreft het regeerakkoord.

Vande Lanotte gaat er evenmin van uit dat de nieuwe vicepremier in de regering, Pieter De Crem (CD&V), plots een andere richting zou uitgaan dan zijn voorganger. "Het is niet omdat hij een Unizo-hoek komt, dat hij geen gehoor zou hebben voor verzuchtingen die aan de linkerzijde bestaan."

Overigens denkt Vande Lanotte dat men in 2014 naar een coalitie zonder socialisten wil. "Dat staat in de sterren geschreven. Dat hebben we duidelijk gezien in Antwerpen", zei hij daarover.