"Er is hier een zot met een mes"

Op het proces-De Gelder zijn de kinderverzorgsters van Fabeltjesland komen vertellen wat ze precies hebben meegemaakt. Uit elke getuigenis blijkt dat de vrouwen gruwelijke feiten hebben beleefd en dat ze allemaal hun uiterste best hebben gedaan om de kindjes te redden.

Kinderverzorgster Rita Van Geyte die Kim De Gelder als eerste zag voor hij aan zijn moordende raid begon, heeft ook als eerste plaatsgenomen op de getuigenstoel. Ze begint met te vertellen hoe normaal de dag op 23 januari 2009 begon, hoe ze met de auto naar het werk reed en hoe ze eerst tegen haar collega's dag ging zeggen voor ze aan haar werk begon.

"Die dag heb ik om 10 uur een pauze genomen en ben erna aan het middageten begonnen. Ik heb het eten in de microgolf gezet en ben terug naar de gang gegaan en plots zag ik iemand staan. De jongeman kwam op mij afgestapt en hij zei heel beleefd: "Ik kom achter inlichtingen". Plots duwde hij me lichtjes tegen de muur, zag ik een mes en begon hij te steken in mijn buik", vertelt de kinderverzorgster.

Daarna is Kim De Gelder aan zijn helse tocht begonnen. De kinderverzorgster kan nog tot in detail vertellen wat er allemaal is gebeurd, ondanks de zware verwondingen die ze toen opliep. Ze had onder meer drie afgebroken stukken van een mes in haar kaak. Tot op vandaag heeft de kinderverzorgster fysische klachten: "Ik sta op met pijn en ik ga slapen met pijn."

Mevrouw Van Geyte kan nu alleen nog halftijds werken en gaat voor rest liever haar huis niet uit. "Ik zie het niet meer zitten om nog ergens naartoe te gaan", vertelt de vrouw.

"Ik voelde me precies duizend man sterk"

De advocaat van de tweede kinderverzorgster die vandaag moest komen getuigen, laat weten dat zijn cliënt zich sinds kort opnieuw heeft laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis en dus niet aanwezig kan zijn. De voorzitter leest haar verklaring voor.

De derde kinderverzorgster, Hilde De Bondt, neemt plaats op de getuigenstoel en vertelt: "Het eerste dat ik me herinner, is dat ik Rita hoorde roepen en schreeuwen. Het waren geluiden die absoluut niet normaal waren. Ik ben direct naar de deur gelopen en zag Rita helemaal onder het bloed."

De kinderverzorgster getuigt ook: "Ik voelde me precies duizend man sterk. Ik heb een swiffer uit de berging genomen en ben hem beginnen te slaan met de swiffer. Ik heb een paar klappen gehad op mijn hoofd. Het gevecht ging even door. Ik heb niets gevoeld van de verwondingen die hij me heeft toegebracht. Toen de swiffer brak, ben ik achterover gevallen. Dan heb ik de verschrikkelijkste dingen gezien: hoe hij Corneel heeft gedood en hoe hij de andere kindjes heeft verwond."

Het 16-jarige meisje dat bezig was aan haar laatste stagedag op het moment van het drama, heeft getuigd dat ze nadien nooit meer met kinderen heeft gewerkt. "Het was mijn droom om met kinderen te werken, maar ik heb daarna nooit meer iets met kinderen gedaan. Nu werk ik als bejaardenhulp", getuigt ze. De twintigjarige vertelt ook dat ze haar zevende jaar in de middelbare school is gestopt in de nasleep van het drama.

Meest gelezen