"Ik laat Copernicaanse revolutie niet schieten"

Minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft in "Villa Politica" de kritiek gepareerd van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Die zei in "La Libre Belgique" dat Peeters zijn belofte van een Copernicaanse omwenteling heeft laten vallen. "Peeters heeft de kiezer bedot", liet De Wever optekenen. "Ik laat de Copernicaanse revolutie niet schieten", was de reactie van Peeters.

N-VA-voorzitter Bart De Wever nam Vlaams minister-president Kris Peeters in het vizier in een interview met "La Libre Belgique". Daarin verwijt hij de Vlaamse regeringsleider van de ene op de andere dag van mening te zijn veranderd over de staatshervorming en de kiezer te hebben bedot.

De inzet bij de verkiezingen van 2014 in Vlaanderen zal voor of tegen de N-VA zijn, zegt De Wever. "Men kan de kiezer geen twee keer bedotten, een Copernicaanse revolutie (waarbij het volle gewicht bij de deelstaten ligt, nvdr) beloven en aanvaarden wat werd goedgekeurd. Kris Peeters heeft zijn discours van de ene op de andere dag aangepast. Men heeft hem aangeboden in 2014 als boegbeeld van CD&V te worden uitgespeeld en in ruil heeft hij een zekere loyauteit aan een toekomstige regering Di Rupo II aanvaard."

"Opletten met taalgebruik"

"Ik heb begrepen dat Bart De Wever vandaag ergens een windhaan op een kerktoren heeft gezet", zegt Peeters in "Villa Politica". "Ik ga er dus vanuit dat hij met enige kennis kan spreken over windhanen." (De Wever plaatste vandaag een windhaan op een kerk in Berchem.)

"Maar in zijn kritiek in "La Libre Belgique" vergist hij zich volledig. Als minister-president heb ik duidelijke taal gesproken namens de hele Vlaamse regering. En die taal is: we bereiden die zesde staatshervorming voor. Daarna zijn er verkiezingen. Wat daarna gebeurt, daarover moeten elke partij en partijvoorzitter zich over uitspreken."

Volgens Peeters is het dus volstrekt onjuist dat hij de Copernicaanse omwenteling laat schieten. Integendeel. "Ten tweede kan ik zeggen dat we onze beslissingen inzake de staatshervorming aanhouden. Alle ministers staan daar nog altijd resoluut achter."

In het interview noemt De Wever de leden van de federale regering "levende lijken". "Dat vind ik ongepast", zegt Peeters. "Ik vind dat men goed moet opletten welke taal men gebruikt. Verwijzend naar Steven Vanackere: ook al zijn we toppolitici, we blijven mensen."

"N-VA zal zesde staatshervorming loyaal uitvoeren"

N-VA-fractieleider Matthias Diependaele bevestigde in het Vlaams Parlement dat zijn partij de zesde staatshervorming loyaal zal uitvoeren.

"Maar het klopt dat wij na 2014 verdere stappen willen zetten. Wij hebben grotere ambities. We gaan niet zomaar naar een zevende staatshervorming volgens het model dat we al kennen uit 2007-2010: wij willen wel degelijk een grondige hervorming van dit land".

Vraagsteller Joris Van Hauthem (Vlaams Belang) hekelde de "ongeloofwaardigheid" van de N-VA. "In de krant branden ze de regering af, maar ze blijven er wel lekker in zitten". Ook Open VLD-fractieleider Sas van Rouveroij viseerde de N-VA. "N-VA wil in 2014 de 'big bang'. En op weg naar die 'big bang' doet de partij niks constructiefs meer. Dat is de visie van de N-VA."