Acteur Ward De Ravet ("Slisse") is overleden

Acteur Ward De Ravet is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn familie aan persagentschap Belga. De Ravet is bekend van onder meer "Slisse en Cesar", "Kapitein Zeppos" en "De paradijsvogels". De Antwerpse schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V) eert hem als "een van de laatst overgeblevenen van zij die het toneel naar televisie hebben gebracht".
© Paul Dewulf
Ward De Ravet was vooral bekend als Slisse (links) uit "Slisse en Cesar".

Edward Philippe Pierre De Ravet werd in 1924 geboren in Antwerpen. In 1949 studeerde hij af aan Herman Teirlinck. Medestudenten van hem waren Bert Struys, Tone Brulin, Jef Burm en Dora van der Groen.

De Ravet was van bij het begin van zijn carrière verbonden aan het gezelschap van de Koninklijke Nederlandse Schouwburg (KNS) van Antwerpen, later aan het Dramatisch Gezelschap van de toenmalige BRT.

Hij was een gevierd en veelgevraagd acteur. Hij speelde mee in tientallen toneelstukken, waaronder "De kersentuin", van Tsjechov, "Suiker" van Hugo Claus en "Othello" van Shakespeare.

Ward De Ravet had daarnaast een lange film- en televisiecarrière. Zo speelde hij onder meer mee in "Slisse en Cesar", "Kapitein Zeppos", "De paradijsvogels", "Het pleintje" en "De bossen van Vlaanderen". In 2000 was hij nog te zien in de kinderfilm "Plop in de wolken".

"Minzaam man met enorme présence"

Philip Heylen (CD&V), schepen van Cultuur in Antwerpen, roemt de overleden Antwerpse acteur Ward De Ravet als "een van de laatst overgeblevenen van zij die het toneel naar televisie hebben gebracht". Heylen, die hem ook persoonlijk gekend heeft, beschrijft De Ravet verder als "een minzaam man met een enorme présence, niet enkel als acteur maar ook als mens".

De Ravet was een geboren Antwerpenaar en studeerde er in 1949 af aan de toen nog maar net opgerichte Studio Herman Teirlinck. De Antwerpse Snorrenclub gaf hem in 1995 zelfs de titel "Snor van het Jaar".

"Ik kende Ward De Ravet reeds als kind, en toen was hij zelfs al lang bekend bij mijn grootouders", geeft Heylen de lange staat van dienst van de acteur aan. "Maar we zullen hem natuurlijk vooral herinneren van "Slisse en Cesar", een echt fenomeen in Vlaanderen. Je zou het zelfs een deel van ons cultureel erfgoed kunnen noemen."

© Paul Dewulf