De Wever: "Ik denk dat Vanackere oprecht was"

Bart De Wever denkt niet dat voormalig minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) fouten heeft gemaakt in het dossier rond de veelbesproken winstbewijzen. Dat liet hij verstaan op een bijeenkomst in de Club van Lotharingen in Brussel. "Ik denk dat Vanackere oprecht is, dat hij niet gelogen heeft", zei de N-VA voorzitter. In opvolger Koen Geens heeft hij alle vertrouwen.

De Wever kwam in de Club van Lotharingen de Franstalige versie van zijn columnbundel voorstellen. Het publiek en de aanwezige journalisten stelden hem echter vooral vragen over de politieke situatie van de jongste dagen en het ontslag van CD&V-vicepremier Vanackere gisteren.

De N-VA-voorzitter bleef erbij dat zijn partij nooit op ontslag heeft aangedrongen maar slechts duidelijkheid vroeg over de hele situatie rond Belfius en het ACW. Hij hoopt dat de forse N-VA-aanval op het ACW geen onherstelbare breuk in het Vlaamse politieke landschap heeft veroorzaakt. "Dat was nooit de intentie, maar ik denk ook niet dat dit het geval is", meende hij.

Over de nieuwe minister van Financiën Koen Geens sprak De Wever enkel lovende woorden. "Ik ken hem als een kwaliteitsvol man, zeer intelligent en grappig ook." Dat het advocatenbureau van Geens het ACW tot voor kort als klant had, vormt voor hem niet meteen een probleem. "In de perceptie is dat niet zo goed. Maar zeggen dat dit een probleem stelt, is toch nog iets heel anders."

Wat is de Club van Lotharingen?

De Club van Lotharingen werd in de lente van 1998 in Ukkel opgericht door een groep private partners met de steun van verschillende gezagsdragers uit de economische en financiële wereld.

Op haar website stelt de Club zich voor als een ontmoetingsplaats voor leden uit de twee voornaamste taalgemeenschappen in België maar ook voor diplomaten en Europese ambtenaren. Het lidmaatschap is voorbehouden voor bedrijfsleiders uit de openbare en de private sector, beoefenaars van vrije beroepen en vooraanstaande figuren uit academische en politieke kringen.