Egypte lijkt weer weg te zakken in politieke chaos

In Egypte heeft een administratieve rechtbank de afgelasting bevolen van de controversiële parlementsverkiezingen van volgende maand. Eerder had de oppositie al beslist om die stembusgang te boycotten omdat de transparantie niet gegarandeerd zou zijn.

Het vonnis van de rechtbank komt er na een dozijn klachten die de wettelijkheid van de verkiezingen in twijfel trokken. De rechtbank heeft beslist dat het decreet dat de verkiezingen regelt eerst aan het grondwettelijk Hof moet worden voorgelegd. Die moet nagaan of de kieswet conform de grondwet is.

De rechtbank heeft nu het decreet van president Mohammed Mursi nietig verklaard. Het was de bedoeling om vanaf 22 april parlementsverkiezingen te organiseren en die over maximaal twee maanden te spreiden. De oppositie had vragen bij het tijdstip en de transparantie van de stembusgang en vindt dat het land nog te verdeeld is om nu al verkiezingen te houden. 

Zelf heeft Mursi nog niet gereageerd op de beslissing van de rechtbank. Hij kan wel nog beroep aantekenen.

Sinds de val van het regime van Hosni Moerbarak, meer dan twee jaar geleden, overheerst onzekerheid in Egypte. Het land is verdeeld tussen aanhangers van de machtige Moslimbroeders van president Mursi en de seculiere oppositie, die vreest dat de fundamentalisten een te grote invloed op de samenleving krijgen. 

Sinds de tweede verjaardag van de opstand tegen Moebarak zijn al meer dan 70 Egyptenaren omgekomen bij rellen tussen betogers tegen het nieuwe regime en de ordestrijdkrachten.