Gloednieuw metronetwerk rond Parijs in 2030

De Franse regering heeft het project "Grand Paris" officieel voorgesteld. Dat project moet de regio rond de hoofdstad Parijs tegen 2030 voorzien van een gloednieuw metronetwerk met stellen die volautomatisch rijden. Het kostenplaatje wordt geraamd op 35 miljard euro.
AP2009

Voor het nieuwe netwerk "Grand Paris" zal in totaal 200 kilometer nieuwe metrosporen worden aangelegd. De metrostellen zullen automatisch rijden en in 72 stations halt houden.

De nieuwe lijnen moeten de verschillende voorsteden van Parijs beter met elkaar verbinden zonder de reizigers door het verzadigde hart van de stad te sturen. Ook de luchthavens Orly in het zuiden en Roissy in het noorden zullen beter worden bediend. 

"Meer banen en nieuwe inkomsten"

"De regio rond Parijs is goed voor een derde van de nationale rijkdom", motiveert premier Jean-Marc Ayrault de noodzaak voor het plan in Le Parisien. "Tegelijk is het een regio die kampt met enorme obstakels die het dagelijkse leven bemoeilijken. Vooral de mobiliteit is een groot probleem."

"Dit aanzienlijke project moet tegen 2030 zijn verwezenlijkt. Het zal zorgen voor economische groei, meer banen en nieuwe inkomsten", klinkt het nog. 

Het oorspronkelijke idee voor "Grand Paris" werd door de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy gelanceerd. De nieuwe regering heeft het aangepast en op de rails gezet. Ook het huidige metronetwerk zal verder worden gemoderniseerd.