Helft sportvoedingswinkels verkoopt illegale spierversterkers

De helft van de sportvoedingswinkels verkoopt illegale spierversterkers als testosteron en efedrine. Dat blijkt uit een steekproef met verborgen camera van het magazine "Volt". De Vereniging van Sport- en Keuringsartsen waarschuwt.

"Volt" trok met een fictief verhaal naar 8 sportvoedingswinkels over heel Vlaanderen. Een man van middelbare leeftijd staat voor een intensieve, sportieve uitdaging en vraagt om "hulpmiddeltjes".

In de helft van de gevallen gaat onze undercoverreporter naar huis met illegale dopingproducten op basis van efedrine of testosteron. Enkele verkopers geven ook tips over welke producten kunnen worden gecombineerd om een maximaal resultaat te boeken.

"Dit zijn gevaarlijke stoffen", waarschuwt Tom Teulingkx (foto) van de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen. "Als zoiets als testosteron extern wordt toegediend via gels of inspuitingen, kan dat ernstige gezondheidsproblemen opleveren, zoals tumors, herseninfarcten en onvruchtbaarheid."

"Er is controle op die winkels door het Federaal Voedselagentschap", zegt Teulingkx, "maar het is makkelijker om zulke producten op het internet te kopen dan een cd."