IJslandse visser wordt bankier, Iers gezin wordt even rijk

Vandaag is op Canvas de eerste aflevering van "Het verdriet van Europa" te zien. Daarin vertelt Rudi Vranckx hoe Europa en de Europeanen de voorbije jaren in een crisis zijn terechtgekomen. Hij trekt daarvoor naar de landen die het zwaarst zijn getroffen door de banken- en de schuldencrisis: IJsland, Ierland, Griekenland, Italië en Spanje. Vranckx gaat er na hoe de problemen zijn ontstaan en doet dat vooral door gewone mensen hun verhaal te laten vertellen.

Net zoals "De vloek van Osama" en "De revolutieroute" combineert "Het verdriet van Europa" een historisch verhaal dat zich nú ontwikkelt, met een reisverhaal.

In de eerste aflevering trekt Vranckx naar twee landen die het eerst onder de crisis bezweken: IJsland en Ierland. Hij onderzoekt er meteen de twee zeepbellen die de crisis veroorzaakten: de banken en de bouw.

En hij spreekt niet alleen met slachtoffers van de crisis, maar ook met een van de enige bankiers in heel Europa die openlijk spreekt over de criminele onverantwoordelijkheid van zijn bank.

"Het verdriet van Europa", vanavond om 21.35 uur op Canvas
Rudi Vranckx is ook te volgen via Facebook.