Kapucijnaapjes mijden egoïstische mensen

Kapucijnaapjes zijn minder geneigd om voedsel aan te nemen van mensen die zich egoïstisch gedragen dan van mensen die anderen helpen. Dat blijkt uit een internationale studie, die verschenen is in het vakblad Nature.
AP2012

De experimenten werden uitgevoerd door wetenschappers van de universiteit van Stirling, in Groot-Brittannië, en de universiteit van Kyoto, in Japan. Hoe kwamen ze tot de bevinding dat kapucijnapen menselijk gedrag inschatten en beoordelen? De apen kregen te zien hoe iemand een pot met daarin een speelgoedje probeerde te openen.

Vervolgens kwam er een andere acteur bij. Soms hielp die de persoon met het openen van het voorwerp, soms weigerde die om dat te doen. Vervolgens boden de acteurs een snoepje aan aan de aap. Die mocht maar van één persoon dat snoepje aannemen. Wanneer er hulp was geboden, bleken de dieren geen onderscheid te maken tussen de persoon die hulp had gevraagd en diegene die hulp had geboden.

Wanneer ze te zien hadden gekregen hoe de hulp geweigerd werd, bleken de Kapucijnaapjes echter een duidelijke voorkeur te vertonen voor de persoon die om hulp had gevraagd. De acteur die zich egoïstisch had gedragen, lieten ze met andere woorden links liggen. Het resultaat is opmerkelijk, omdat de apen zelf geen last hadden van het gedrag van de acteur.

"Expliciet weigeren om iemand te helpen, is een signaal dat je gevaarlijk en negatief bent", zegt een van de onderzoekers, psychologe Kiley Hamlin, die erop wijst dat gelijkaardige resultaten werden vastgesteld bij chimpansees en baby's van 3 maanden oud. Het kunnen identificeren van ongeschikte sociale partners is nuttig voor de dieren en dus evolutionair bekeken logisch te verklaren, luidt het ook.

AP2010