Meer dan een miljoen Syriërs zijn gevlucht

Terwijl de gevechten in Syrië onverminderd doorgaan, zijn nu al meer dan een miljoen mensen het land ontvlucht. In dat aantal zit zelfs niet eens het aantal Syriërs dat binnen de eigen grenzen op de dool is.
AP2013

VN-commissaris voor de Vluchtelingen Antonio Guterres luidt de noodklok. Volgens hem zijn er nu al een miljoen Syriërs het geweld in hun land ontvlucht en de helft onder hen zouden kinderen zijn. Vaak zijn die erg getraumatiseerd door het geweld dat ze gezien hebben en de hulp die ze krijgen, is echt ontoereikend.

De toestand in Syrië wordt nu echt een catastrofe, waarschuwt Guterres, en hij klaagt aan dat de middelen die hij heeft om de vluchtelingen te helpen, onvoldoende zijn en dringend uitgebreid moeten worden.

De last ligt nu vooral op de buurlanden zoals Libanon, waar de gevluchte Syriërs nu al 10% van de bevolking vormen en dat in een land waar er al een wankel evenwicht is tussen de religieuze en etnische groepen. In Jordanië zouden er 324.000 Syriërs zijn en in Turkije nog eens 185.000. Andere Syriërs zijn naar Noord-Afrika of Irak gevlucht.

De buurlanden vragen nu dringend meer hulp om de vluchtelingenstroom op te vangen. De omvang van de catastrofe is echter nog groter, want de twee miljoen Syriërs die in eigen land op de dool zijn, zijn daar niet bij gerekend en voor hen verloopt de hulpverlening nog veel moeilijker door de onzekerheid in het land.

De oorlog in Syrië brak twee jaar geleden uit met een volksopstand tegen het regime van Bashar al-Assad. Sindsdien zijn al 60.000 mensen gedood bij het geweld. De rebellen zijn erin geslaagd om grote delen van het land onder controle te krijgen, maar ze zijn onderling verdeeld en blijkbaar nog niet in staat om een genadeslag uit te delen aan het beter bewapende regime.

AP2013