Nog geen duidelijkheid over start conclaaf

De kardinalen die vanmorgen in Rome bijeen waren voor een "algemene congregatie" hebben nog geen datum vastgelegd voor het conclaaf waarop de opvolger van Benedictus XVI gekozen zal worden. Dat heeft de woordvoerder van het Vaticaan gezegd.
AP2012

Vaticaan-woordvoerder Federico Lombardi zei dat 113 van de 115 stemgerechtigde kardinalen hadden deelgenomen aan de bijeenkomst. Enkel een Vietnamese kardinaal moet donderdag nog toekomen en een Poolse kardinaal wordt in de loop van woensdag verwacht.

Op de bijeenkomst zijn al uitspraken gedaan over de hoop en verwachtingen inzake het profiel van de toekomstige paus, zei Lombardi. De kardinalen "hebben niet beslist over een datum voor het conclaaf", preciseerde de woordvoerder tegenover meer dan honderd journalisten die hierover een aankondiging hadden verwacht.

Maandag is het zogenoemde preconclaaf van start gegaan. Het is nog niet duidelijk wanneer de datum voor de start van het echte conclaaf dan wel bekend zal zijn. Na het aftreden van paus Benedictus XVI werd gezegd dat er tegen Pasen al een opvolger zou moeten zijn.