Noord-Korea wil wapenstilstand uit 1953 opzeggen

De toon tussen Noord-en Zuid-Korea is plots heviger geworden. De communisten in Noord-Korea zouden het bestand dat in 1953 een einde maakte aan de Koreaanse Oorlog, willen opzeggen en het zuiden dreigt met vergelding als het wordt aangevallen.
AP2011

De voorbije maanden waren de spanningen tussen beide staten fors opgelopen, vooral nadat Noord-Korea opnieuw begonnen was met proeven met raketten en een ondergrondse kernproef had uitgevoerd.

Vandaag heeft het regime in Pyongyang dan gedreigd dat het het bestand van 1953 wil opzeggen en dat op 11 maart. In principe zou dat een nieuwe oorlog in Korea mogelijk maken, maar zo ver is het nog niet. Wel dreigt Noord-Korea met "precisie-aanvallen om het verdeelde schiereiland te herenigen".

De Noord-Koreanen zijn boos wegens gemengde militaire oefeningen van 10.000 Zuid-Koreaanse militairen en 3.500 Amerikaanse soldaten. Pyongyang is ook erg boos wegens de economische sancties van de Verenigde Naties. De Verenigde Staten zouden samen met China een akkoord bereikt hebben over nieuwe sancties na de recente kernproef in Noord-Korea.

Hoe dan ook dreigt het Zuid-Koreaanse leger met massale vergeldingsacties als het land door het noorden zou worden aangevallen. Harde woorden en bedreigingen zijn niet ongewoon in Korea, maar in principe zijn beide staten nog altijd met elkaar in oorlog en er is niet veel nodig om dat ook in de realiteit te brengen.

Het gebrul over en weer is wellicht ook een test voor de nieuwe presidente in Zuid-Korea, Park Guen-hye (links), die onlangs is aangetreden.

AP2013

Bestand na massale vernietiging

Het bestand in kwestie werd op 27 juli 1953 gesloten en maakte een einde aan drie jaar van de oorlog die Korea geheel verwoest had. De frontlijn was toen een paar keer over en weer over het schiereiland getrokken en had een puinhoop gemaakt van het land.

Tijdens de oorlog kreeg Noord-Korea steun van Chinese troepen, het zuiden van Amerikanen en eenheden van de Verenigde Naties. Onder hen waren ook honderden Belgische militairen.

De wapenstilstand maakte een einde aan de gevechten en installeerde langs de frontlijn een vier kilometer brede gedemilitariseerde zone over het hele schiereiland om de kemphanen uit elkaar te houden. Een echt vredesverdrag is er nooit gekomen.