Protest bij bezoek Israëlische president aan België

Zowat honderd personen, leden of sympathisanten van pro-Palestijnse verenigingen, hebben gisteravond in Brussel gemanifesteerd tegen het bezoek aan ons land van de Israëlische president Shimon Peres. Ze klagen de kolonisatie van de bezette gebieden en de bevriezing van de vredesgesprekken door Israël aan.

Shimon Peres nam in Brussel deel aan een academische zitting in de Koninklijke Academie van België, op de eerste dag van zijn bezoek aan Brussel.

De conferentie werd georganiseerd door het Coordinatiecomité van de Joodse Organisaties van België (CCOJB), het Forum der joodse organisaties en de Israëlische ambassade in België, in aanwezigheid van vicepremier Alexander De Croo (Open VLD), die in laatste instantie Pieter De Crem (CD&V) verving, ULB-rector Didier Viviers en Hervé Hasquin, voormalig Franstalig minister en secretaris van de Koninklijke Academie.

Meerdere militante bewegingen voor een rechtvaardige en duurzame vrede in het Midden-Oosten wilden hun ongenoegen uiten tegen deze ere-ontvangst van het Israëlische staatshoofd. Onder meer de jongerenafdeling van de extreemlinkse Partij van de Arbeid had tot de betoging opgeroepen. Volgens de politie van Brussel daagden een honderdtal personen op.

Meerdere organisaties hadden de minister en de rector gevraagd hun deelname aan de conferentie af te zeggen.

De 89-jarige Peres zal woensdag om 16.45 uur ontvangen worden door premier Elio Di Rupo (PS). Nadien reist hij af naar Frankrijk.