Syrische strijders gijzelen 20 VN-blauwhelmen

Een groep gewapende Syrische rebellen heeft 20 VN-blauwhelmen gegijzeld op de Golanhoogtes tussen Syrië en Israël. Dat heeft een woordvoerder van de VN bevestigd. De internationale organisatie heeft een team ter plaatse gestuurd om de situatie te onderzoeken.

De Verenigde Naties bevestigden het nieuws van de gijzeling nadat op het internet videobeelden waren opgedoken van mannen die beweerden Syrische rebellen te zijn, naast voertuigen voorzien van het logo van de organisatie.

Naar verluidt voerden de blauwhelmen een vredesmissie uit. Ter hoogte van een observatiepost werden ze door gewapende mannen tegengehouden. Die eisen het vertrek van de Syrische president Assad. Meer details zijn niet vrijgegeven.

De VN stuurt sinds 1974 waarnemers naar de Golanhoogtes nadat Syrië en Israël een wapenstilstand waren overeengekomen over het betwiste gebied. Aan de missie nemen soldaten uit Oostenrijk, Kroatië, Indië, Japan en de Filipijnen deel. De precieze nationaliteit van de gijzelaars is echter niet bekend.

Een team van de VN is ter plaatse om de situatie te onderzoeken. De VN-veiligheidsraad heeft de gijzeling al veroordeeld.