Vanackere geeft dossiers door aan zijn opvolgers

Op het kabinet van Financiën heeft de machtsoverdracht plaatsgevonden tussen afscheidnemend minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) en zijn opvolger Koen Geens. Tegelijk neemt Pieter De Crem bij CD&V Vanackeres positie als vicepremier over. De Crem zei daarover dat hij de belangen van de christelijke arbeidersbeweging binnen de regering zal blijven behartigen.

Vanackere heeft rond 11 uur zijn dossiers symbolisch overgemaakt aan zijn opvolgers. Op zijn kabinet in de Wetstraat overhandigde hij het laatste verslag van het kernkabinet aan De Crem. Geens kreeg dan weer het laatste verslag van de eurogroep in handen gestopt. Vanackere wenste zijn opvolgers alle succes en zei vertrouwen te hebben in hun capaciteiten.

Eerder had minister van Defensie Pieter De Crem al gesproken over zijn nieuwe rol als vicepremier. Daar waar ex-minister van Financiën Vanackere tot de linkervleugel van de CD&V behoorde en dichter aanleunde bij de ACW-strekking, wordt De Crem meer tot de rechterkant gerekend wegens zijn link met de zelfstandigenorganisatie Unizo.

Geen nood, sust De Crem, hij zal de belangen van het ACW binnen de regering blijven behartigen. Hij is er immers van overtuigd dat de belangen van de christelijke arbeidersbeweging samenvallen met die van CD&V. "Ik ben een christendemocraat en ik kom op voor iedereen binnen mijn partij", klonk het vanmorgen. "We zijn een allesomvattende partij en ik zal mijn best doen om alle standpunten te verdedigen en loyaal het regeerakkoord uit te voeren."