Verkiezingsresultaten Kenia laten op zich wachten

In het Oost-Afrikaanse land Kenia blijft het wachten op de uitslag van de verkiezingen van vorige maandag. Het tellen van de stemmen vordert traag omdat het elektronische telsysteem het heeft laten afweten. Er wordt nu weer manueel geteld. Voormalig vicepremier Uhuru Kenyatta ligt nog altijd op kop.
Afp / Till Muellenmeister

Met 60 procent van de stemmen geteld staat Kenyatta nu op 53 procent. Premier Raila Odinga, zijn belangrijkste rivaal, blijft hangen op 42 procent van de stemmen. In die cijfers zijn de 330.000 "verworpen stembiljetten" niet meegeteld, maar volgens de kiescommissie zullen die op het laatste in rekening worden gebracht.

Dat er zo veel "verworpen stembiljetten" zijn, wijten veel waarnemers aan verwarring bij nogal wat kiezers. Ze moesten maandag zes verschillende stembiljetten voor de verschillende verkiezingen invullen, terwijl sommige getuigen in de stemlokalen zich blijkbaar erg streng hebben opgesteld.

De Keniaanse kiescommissie maakt zich sterk dat ze vandaag nog de volledige uitslag zal kunnen bekendmaken.

Hoe dan ook kijkt de bevolking reikhalzend uit naar de uitslag, en vooral naar de reacties van de verschillende kandidaten. Vijf jaar geleden verwierp Raila Odinga de nipte overwinning van zittend president Mwai Kibaki. De gevolgen waren bloedig: bij etnisch geïnspireerd geweld vielen naar schatting 1.500 doden.

Dat post-electoraal geweld werpt ook zijn schaduw op de verkiezingen van dit jaar, want zowel presidentskandidaat Uhuru Kenyatta als zijn running mate William Ruto zijn gedagvaard door het Internationaal Strafhof in Den Haag.