Vierde Franse militair gesneuveld in Mali

In het West-Afrikaanse land Mali is een vierde Franse militair om het leven gekomen. Dat gebeurde in de buurt van Gao, in het oosten van het land. Het is de vierde Franse militair die sneuvelt sinds het begin van Operatie Serval, bijna twee maanden geleden.

Hoewel de Franse militaire operatie tegen de Malinese rebellen in eerste instantie een succes leek, blijken de fundamentalistische rebellen toch meer weerstand te bieden dan verwacht.

Momenteel bevinden zich een 4.000-tal militairen in Mali. Volgens Parijs en Bamako hebben ze de voorbije dagen tientallen rebellen uitgeschakeld.

Intussen vragen de Toearegrebellen dat het Internationaal Strafhof in Den Haag een onderzoek opent naar "misdaden die werden gepleegd door het Malinese leger". "De Malinese soldaten hebben mensen ontvoerd, gefolterd en geëxecuteerd", zeggen de Toearegrebellen. Eerder meldden ook mensenrechtenorganisaties al dat Malinese militairen zich bij represaille-acties schuldig maakten aan schendingen van de mensenrechten. 

Vorig jaar gaven de Toearegs in het noordoosten van Mali het startschot voor de opstand tegen het centraal gezag in Bamako, maar hun rebellie werd na verloop van tijd gekaapt door hun fundamentalistische bondgenoten, van wie ze zich intussen weer hebben afgekeerd.