Wat gebeurt er na de dood van Chávez?

Niemand weet wat de gevolgen zijn van de dood van president Hugo Chávez voor Venezuela, maar voorlopig is er wel een scenario voor verkiezingen binnen de 30 dagen. De oppositie roept op tot eenheid en kalmte.
AP2013

Kort na de dood van Chávez maakte de regering in Venezuela bekend dat vicepresident Nicolas Maduro (boven midden) interim-president wordt, net zoals Chávez eerder had aangekondigd. Tegelijk zou Maduro de kandidaat zijn van de regerende socialistische partij bij volgende verkiezingen. Die zouden binnen de 30 dagen gehouden worden.

Toch is er wat onduidelijkheid: de grondwet bepaalt dat de parlementsvoorzitter, Diosdado Caballo, interim-president wordt als een president de eed niet kan afleggen. Chávez werd in oktober vorig jaar herkozen, maar heeft door zijn ziekte nooit de eed afgelegd. Caballo was echter niet te zien in de kring van partijgenoten die de dood van Chávez kwamen aankondigen, Maduro wel.

Hoe dan ook heeft vicepresident Maduro een nationale rouw van zeven dagen afgekondigd. Vrijdag zou Chávez dan worden begraven. Scholen en universiteiten blijven gesloten tot volgende week maandag.

Aan de andere kant van het politieke spectrum heeft oppositieleider Henrique Capriles Radonski (links) zijn medeleven uitgesproken met de familie van Chávez. Capriles, in oktober tegenkandidaat tegen Chávez, riep de Venezolanen op tot eenheid. Hij is de gouverneur van de deelstaat Miranda en wordt wellicht de kandidaat van de oppositie bij de volgende verkiezingen.

AP2013