"Beledigen van ACW zou gewoon verder gaan"

Het ACW verbreekt de omstreden commerciële overeenkomst met de bank Belfius. Volgens een emotionele ACW-voorzitter Patrick Develtere zat er niets anders op. De eeuwigdurende lening met een rente van 6,25 procent die Belfius en het ACW afsloten, blijft wel bestaan.

Belfius en ACW kwamen vorig jaar overeen dat de bank de ACW-winstbewijzen afkocht voor 110 miljoen euro. Daarvan werd 72 miljoen opnieuw aan Belfius geleend in de vorm van een eeuwigdurende lening. De rente daarop bedraagt 6,25 procent. Via een commerciële overeenkomst kreeg het ACW daarbovenop nog eens 1,5 procent rente extra, als aan een aantal voorwaarden was voldaan. Het is deze deal die omstreden is en die nu wordt verbroken.

Insinuaties

In een gesprek met "Terzake" zei ACW-voorzitter Develtere dat de schade voor zowel het ACW als de bank te groot aan het worden waren. "De laatste weken zijn wij dermate geconfronteerd geworden met desinformatie, met leugens, met insinuaties dat onze beide instellingen zodanig veel schade begonnen te lijden dat wij samen beslist hebben dat het dan maar beter is om deze bijeenkomst te annuleren", zei Develtere.

"Wij hadden gedacht dat onze correcte antwoorden in de Kamer vorige week zouden volstaan om deze desinformatie de wereld uit te krijgen, maar men is blijven hameren op het feit dar er hier gefoefeld is, dat wij hier onkiese praktijken zouden toepassen en wij hebben ten slotte noodgedwongen, tegen onze zin, moeten beslissen deze overeenkomst te annuleren."

"De signalen waren al gegeven dat men nog verder zou gaan met het blijven beledigen van onze organisaties, het blijven insisteren op het feit dat wat wij gedaan hebben, nu en in het verleden, niet koosjer geweest zou zijn", gaat Develtere verder. "Wij hopen dat we met dit signaal hier een punt kunnen achter zetten en dat diegenen die de hele tijd de behoefte hebben om ons neer te sabelen, dat deze mensen nu eindelijk eens ophouden en beginnen met de zaken correct voor te stellen."