"Chávez stierf door hartaanval"

De Venezolaanse president Hugo Chávez zou dan toch niet overleden zijn aan een infectie, maar aan een zware hartaanval. Dat zegt de commandant van de presidentiële lijfwacht. Het lichaam van Chávez is intussen opgebaard in de militaire academie.

Chávez leed al een tijd aan kanker en werd daarvoor -vergeefs- behandeld in een ziekenhuis in Cuba. Eergisteren is hij echter overleden in de Venezolaanse hoofdstad Caracas.

Volgens zijn vicepresident en de regering is Chávez (links) uiteindelijk bezweken aan een infectie van de longen en ademhalingsproblemen. 

Nu is er echter een andere getuigenis, namelijk die van generaal José Ornella, de bevelhebber van de lijfwacht van de president. Volgens generaal Ornella is Chávez overleden aan een zware hartaanval en heeft hij veel geleden. De generaal zegt ook dat hij aanwezig was toen Chávez overleed.

Het lichaam van Chávez is intussen overgebracht naar de militaire academie, waar hij eerder opgeleid werd. De overbrenging werd bijgewoond door duizenden rouwende mensen langs het parcours. Morgen zal Chávez in Caracas begraven worden.

AP2007

Capriles wordt kandidaat voor presidentschap

Intussen hebben de oppositiepartijen in Venezuela een akkoord bereikt om Henrique Capriles naar voor te schuiven als kandidaat bij de komende presidentsverkiezingen. Die zouden binnen de 30 dagen gehouden worden.

Capriles (links) was vorig jaar in oktober al kandidaat bij de vorige verkiezingen en behaalde toen 44% van de stemmen. Dat was minder dan Hugo Chávez, maar de beste score die een tegenkandidaat ooit geheeft gehad tijdens de 14 jaar durende regering van Chávez.

In de peilingen zou Capriles nog achterliggen bij vicepresident Nicolas Maduro, de kandidaat van de socialistische partij van Chávez. Die zou profiteren van de emoties na de dood van de president.

Een overwinniing van Capriles zou Venezuela doen breken met de radicale socialistische politiek van Chávez en meer laten aansluiten bij het centrumlinkse model van landen als Brazilië.