"Fiscale inkomsten liggen 2,3 miljard lager"

Volgens de meest recente schattingen zullen de fiscale inkomsten dit jaar op 102 miljard euro uitkomen, terwijl bij de begrotingsopmaak in november werd uitgegaan van 104,3 miljard euro. Dat heeft de nieuwe minister van Financiën Koen Geens (CD&V) in de Kamer verklaard. Hij ontkende dat het om een uitschuiver gaat. Over het rapport van het monitoringcomité beschikt hij nog niet.
De kersverse minister Geens kreeg bij zijn eerste optreden in de Kamer de lachers op zijn hand.

Het was het eerste optreden van Geens sinds hij dinsdag Steven Vanackere opvolgde als minister van Financiën. Zijn passage ging alvast niet onopgemerkt voorbij. Geens kreeg namelijk de lachers op zijn hand toen hij per vergissing, bij een vraag aan een collega, applaudisseerde voor N-VA'er Siegfried Bracke. "Mijn excuses dat ik heb geapplaudisseerd voor iemand van de oppositie. Ik heb me vergist van regering", excuseerde hij zich. (In de Vlaamse regering zit de N-VA nl. wel in de regering, red.).

Geens bevestigde dat de fiscale ontvangsten 2,3 miljard lager uitvallen dan verwacht. Bij de opmaak van de begroting werd uitgegaan van een economische groei van 0,7 procent van het bbp en een inflatie van 1,8 procent. Die cijfers liggen volgens de recentste schattingen op 0,2 procent groei en 1 procent inflatie.

Hij gaf toe dat de schattingen indertijd te optimistisch waren, maar van een uitschuiver is geen sprake. "Daarvoor dient een begrotingscontrole", sprak Geens.

Hij had evenwel nog goed nieuws in petto voor het federale niveau, want die 2,3 miljard euro is niet volledig een minderinkomst voor het federale niveau. Zo stroomt 110 miljoen euro minder geïnde douanerechten niet door naar Europa en dalen de dotaties aan de gewesten en gemeenschappen met 500 miljoen euro.