"Help onze tieners, stigmatiseer ze niet"

Sinds begin deze week zijn er in het straatbeeld van New York affiches te zien die tienerzwangerschappen moeten ontmoedigen. Ze tonen kleine kinderen met een opvallende slogan. Ouderschapsorganisaties noemen de campagne "vijandig en stigmatiserend".
"Ook zonder deze affiches is het aantal tienerzwangerschappen gedaald."

Onder meer de organisatie Planned Parenthood reageert verbolgen op het initiatief van de stad New York. "In plaats van de jeugd te stigmatiseren, zou het beter zijn om hen hen te helpen", zegt vicevoorzitter Haydee Morales in de Amerikaanse pers. "Het geld dat de stad besteedt aan die affiches zou beter gegaan zijn naar seksuele voorlichting en toegang tot de gezondheidszorg voor onze tieners." Vooral de naar eigen zeggen "vijandige" slogans bij de foto's stuit Morales tegen de borst.

  • "Mama, om heel eerlijk te zijn. De kans is groot dat hij niet bij je blijft. Wat moet er dan met mij gebeuren?"
  • Papa, de komende 20 jaar zal je geld moeten betalen om mij te onderhouden."
  • "Ik heb dubbel zoveel kans om mijn diploma niet te halen, net omdat ik geboren werd toen jij nog een tiener was."
  • "Heb je een goede job? Want ik kost duizenden dollars per jaar."

In een radio-interview verdedigt burgemeester Michael Bloomberg de agressieve campagne. "We willen de jongeren alleen maar aantonen dat er veel risico's schuilen in het opvoeden van kinderen." Lang genoeg wachten met het beginnen aan kinderen moet volgens Bloomberg de beste beslissing zijn van de jonge New Yorkers.

Uit cijfers van 2011 blijkt dat het aantal tienerzwangerschappen in New York in tien jaar tijd met ruim 27 procent is gedaald. Maar volgens Planned Parenthood is dat gebeurd zonder agressieve campagnes.