Berlusconi krijgt 1 jaar cel

De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi is in eerste aanleg tot een jaar celstraf veroordeeld in een proces over een bankovername. Berlusconi was beschuldigd van schending van het onderzoeksgeheim. Naar alle waarschijnlijkheid zal hij tegen het vonnis in beroep gaan.
AP2013

Berlusconi stond terecht voor schending van het onderzoeksgeheim. Eind 2005 publiceerde zijn krant "Il Giornale" transcripties van telefoongesprekken tussen verzekeringsmaatschappij Unipol en de bank BNL. Unipol was van plan BNL over te nemen. Uit de gesprekken bleek dat een vooraanstaande linkse leider nauwe banden onderhield met de directeur van Unipol.

De publicatie van die gesprekken leidde tot een storm van protest net op het moment dat links ruimschoots op kop lag in de opiniepeilingen voor de parlementsverkiezingen van de lente van 2006. Die gesprekken vielen echter onder het geheim van het onderzoek. Dat levert Berlusconi nu een veroordeling van een jaar celstraf op. Verwacht wordt dat hij in beroep zal gaan.

Dit vonnis is pas het eerste van drie die Berlusconi deze maand aanhoort. Binnenkort moet hij zich verantwoorden voor corruptie in de fiscale fraudezaak rond Mediaset en voor betaalde seks met een minderjarige prostituee in de zaak "Rubygate".