Crombez: "Uitlatingen Anthonissen bijzonder problematisch"

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) is niet te spreken over de uitlatingen van de directeur van de Gentse BBI Karel Anthonissen. Die had zich in het satirische blad "'t Scheldt" uitgesproken over het onderzoek naar het ACW, hoewel hij zelf niet bij het dossier betrokken is. Crombez onderzoekt welke stappen hij tegen Anthonissen kan ondernemen.

Karel Anthonissen staat aan het hoofd van de Gentse afdeling van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI). In het jongste nummer van het satirische blad "'t Scheldt" schreef hij een bijdrage over het onderzoek naar het ACW. "De fiscale constructie die het ACW heeft opgezet, is een abnormale vorm van belastingontwijking", stelt hij. Nochtans is hij zelf niet bij het dossier betrokken.

"Dit slaat echt nergens op", reageert ACW-woordvoerster Kris Houthuys. "De enige die hier legitieme uitspraken over mogen doen, zijn die mensen die met het onderzoek bezig zijn." Zelf zou Anthonissen zich enkel op de berichtgeving in de pers hebben gebaseerd om zijn conclusies te trekken. 

"Hij heeft geen enkele autoriteit"

Ook staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (foto) reageert ontstemd over de uitlatingen van Anthonissen. "Dit is bijzonder problematisch", zegt Crombez. "Hij heeft het dossier niet in handen en heeft dus geen enkele autoriteit. Dit zegt dan ook niets over de uitkomst van het onderzoek."

"Dit is een belangrijk onderzoek dat we in alle sereniteit willen voeren. Het kan niet dat Anthonissen vanuit zijn positie op deze manier de teneur zet. Ook al is dat dan in "Jommeke" of "'t Scheldt". Ik ben dan ook niet van plan dit zomaar te laten passeren.

Welke stappen Crombez precies zal ondernemen, kan hij niet zeggen. "Ik moet eerste nagaan wat mogelijk is aangezien Anthonissen zich indekt door meermaals te herhalen dat het stuk in eigen naam is geschreven. De eigenlijke onderzoekers hebben natuurlijk geheimhoudingsplicht."

Het is niet de eerste keer dat Anthonissen zich laat opmerken met een publicatie in "'t Scheldt". Als gevolg van een ander opiniestuk moest hij vorig jaar een stap opzijzetten in het fraudeonderzoek tegen Europees commissaris Karel De Gucht.