De Wever: "De economen treden de PS niet bij"

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever betekent het pleidooi van de economen om niet te strikt vast te houden aan het begrotingstraject niet dat de economen de PS bijtreden en liever geen grote ingrepen zien. "Integendeel", zegt De Wever. ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw kan zich niet vinden in de visie van economen. "Wat de economen structurele veranderingen noemen, komt neer op besparen op het loon van de gewone werknemer."

Er komt alsmaar kritiek op het besparingsbeleid dat Europa oplegt. Enkele vooraanstaande economen vinden dat ons land niet per se de Europese begrotingsnormen moet halen. Zij vrezen dat zware besparingen om het tekort tot 2,15 procent terug te dringen, meer kwaad dan goed zullen doen.

"Gigantische overheidsapparaat afbouwen"

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever betekent dat niet dat de economen de PS bijtreden en liever geen grote ingrepen zien. Integendeel, zegt De Wever, ook de economen vragen structurele ingrepen die de vergrijzing aanpakken en de arbeidsmarkt hervormen. Ook de overheid zelf moet afslanken, vindt De Wever.

"Als dit weer uitdraait op een operatie waarbij de PS zegt: "Voor ons hoeft het niet en we gaan de belastingen verhogen", dan is dit rampzalig, want dat wurgt de economie", zegt De Wever.

"Men zou eens moeten beginnen met het gigantische overheidsapparaat af te bouwen. Dat overheidsapparaat is in ons land veel groter dan in de buurlanden. Maar men heeft nog geen derde van het parcours afgelegd. We zijn absoluut niet te vergelijken met landen als Duitsland, waar men al lang in de structuren heeft ingegrepen om de competitiviteit te herstellen."

"Overheid moet net investeren"

De socialistische vakbond is het daar absoluut niet mee eens. De overheid moet net investeren om uit de economische moeilijkheden te geraken, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. Wat de economen structurele veranderingen noemen, komt neer op besparen op het loon van de gewone werknemer.

De Leeuw: "Wat zij nu weer voorstellen, is een tweede facet. Naast de besparingspolitiek heb je de loonmatigingspolitiek. Ook daar moet men niet op ingrijpen. Anders gaat er nog meer ongelijkheid en armoede ontstaan en gaat de inkomensongelijkheid toenemen. Men moet ervan uitgaan dat sociale bescherming ook bijdraagt tot die economische groei omdat de inkomens dan beter verdeeld zijn."