Delhaize wil nieuwe winkels openen in België

Ondanks tegenvallende winstcijfers wil de keten dit jaar nog 25 tot 30 nieuwe winkels openen in ons land. Het zou echter gaan om zelfstandige "franchisewinkels" en niet om supermarkten. Ook zou het dividend voor het eerst in tien jaar worden verlaagd.

Volgens CEO Pierre-Olivier Beckers ligt de groei in de lijn van de vorige jaren. Voor dit jaar mikt hij op 25 tot 30 nieuwe winkels. Het zou echter niet gaan om grote supermarkten, maar wel om middelgrote zelfstandige franchisewinkels in de nabijheid van de klanten. Er zouden ook winkels van de dierenketen Tom&Co bij komen.

In totaal zouden er dit jaar 200 nieuwe winkels bij komen, vooral dan in Zuidoost-Europa en Azië. Het zou gaan om een investering van 650 miljoen euro.

Dividend valt lager uit

De investeringen werden aangekondigd tijdens de voorstelling van de jaarresultaten. Daaruit bleek dat de omzet in 2012 met 7,7% is gestegen tot 22,7 miljard euro.

Minder leuk is dat de nettowinst met 77,8% gedaald is tot 105 miljoen euro. Delhaize wil zich dit jaar ook meer richten op de huismerken, de winkelervaring, de versheid of het assortiment.

Nieuw is dat het dividend voor het eerst in tien jaar lager zal uitvallen, namelijk 1,4 euro per aandeel. Vorig jaar was dat nog 1,76 euro.