Directeur van FANC onder vuur bij eigen experts

Twee experts verbonden aan de kernwaakhond FANC vallen de nieuwe directeur Jan Bens aan. Dat berichten De Morgen en Le Soir donderdag. Als voormalige Electrabel-topman is hij geen neutrale scheidsrechter, luidt het. Tegen zijn benoeming is ook een klacht ingediend bij de Raad van State.

In een brief aan de raad van bestuur van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) van 12 januari is Pierre Kockerols zeer kritisch voor Jan Bens. De nieuwe directeur van de kernwaakhond sinds Nieuwjaar werkte jarenlang voor Electrabel en leidde tussen 2004 en 2007 de kerncentrales van Doel. Kockerols houdt het bij een informele klacht bij de raad van bestuur.

Yvan Pouleur, directeur internationale zaken van het FANC, stapt wel naar de Raad van State. Hij eist de vernietiging van Bens' benoeming. Opmerkelijk, want Pouleur is de facto de nummer twee van het FANC. In de klacht, gedateerd op 7 februari, focust Pouleur op vormfouten bij diens benoeming. Maar volgens FANC-medewerkers zou ook hij vragen stellen bij de banden tussen Bens en Electrabel.