Driesterrenrestaurant betaalt mee aan heraanleg openbare weg

Het driesterrenrestaurant Hertog Jan, nu nog gelegen in Sint-Michiels bij Brugge, betaalt mee voor de heraanleg van een openbare weg bij de nieuwe locatie van het restaurant in Zedelgem.
De hoeve, waarin het restaurant komt, ligt vlak aan een gevaarlijke bocht.

De eigenaars van het restaurant, kok Gert De Mangeleer en sommelier Joachim Boudens, hebben in de Loppemstraat in Zedelgem een beschermde hoeve gekocht die op dit ogenblik wordt opgeknapt (foto onder). Een mooie locatie, alleen: de restaurant ligt ter hoogte van de gevaarlijke bocht aan het kruispunt van de Loppemstraat en de Zaggebroekstraat, wat risico's inhoudt voor klanten, leveranciers en personeel.

Hertog Jan wil nu mee investeren in de heraanleg van de weg en legt daarvoor 25.000 euro op tafel. De gemeente Zedelgem neemt de rest, zo'n 100.000 euro, voor haar rekening. 

"We hoeven dat niet te doen, maar we vinden het belangrijk dat we als bedrijf ook ons steentje bijdragen aan een goede en veilige buurt, daarom hebben we beslist om hierin mee te stappen", zegt Boudens.

Zedelgem had trouwens al een plan klaar om de verkeersveiligheid op die plaats te verbeteren, maar paste een en ander aan toen bleek dat Hertog Jan er zich zou vestigen. "Als wij als gemeente een grote investering doen die ook hen ten goede komt, dan lijkt het me logisch dat er een wisselwerking is en dat ook zij een stuk betalen van datgene wat die werken aan de gemeenschap kosten", zegt burgemeester Patrick Arnou (CD&V-Nieuw).

De heraanleg bestaat erin dat de as van de straat wordt verschoven, zodat er een zone gecreëerd wordt tussen de hoeve en de weg. Nu ligt de hoeve vlak aan de weg (foto boven).

"Dit moet een uitzondering blijven"

De Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) bevestigt dat er af en toe privégeld geïnvesteerd wordt in wegenbouw, maar een veralgemening ziet de VVSG niet zitten. "Het kan niet de regel zijn", zegt voorzitter Luc Martens. "En als het toch gebeurt, dan moeten er objectieve redenen zijn om die ingreep samen te financieren. Maar het moet, wat mij betreft, een uitzondering blijven."