Ex-korpschef HaZoDi moet niets terugbetalen

Michel Beckers, de voormalige zonechef van de politiezone HaZoDi (Hasselt, Zonhoven en Diepenbeek), moet de vergoedingen die hij mogelijk onterecht heeft ontvangen niet terugbetalen. Dat heeft de politieraad beslist.

De politiezone kwam in 2011 in opspraak na een Panorama-reportage. Daarin werd gezegd dat onder meer ex-korpschef Michel Beckers onterecht een resem vergoedingen had opgestreken. Hij zou zo'n 27.000 euro onterecht hebben ontvangen, maar in totaal zou 476.000 euro zijn uitbetaald aan diverse werknemers.

Patrick Hofströssler, de advocaat van de politiezone, zei gisteren dat de feiten dateren van 5 jaar geleden en dus verjaard zijn. De politieraad volgde hem in die redenering en zal dus geen geld terugvragen.

De verjaringstermijn kan oplopen tot 10 jaar, maar dan moest worden bewezen dat er bedrog in het spel was. HaZoDi moest daarvoor de nodige bewijzen voorleggen en zou daarvoor een beroep hebben kunnen doen op de onderzoeken van het parket van Hasselt en het arbeidsauditoraat. Beide instanties hebben hun onderzoeken echter geseponeerd en het niet nuttig gevonden om de betrokkenen met de resultaten van i-Force te confronteren. Volgens dat onafhankelijk auditbureau zou Beckers wel degelijk onterecht geld hebben opgestreken.