Kortrijk controleert parkeertijd met sensoren

De stad Kortrijk test de komende maanden het nieuwe kortparkeerproject Shop&Go uit. Mensen die gaan shoppen, kunnen zonder ticket een half uur gratis parkeren. Sensoren controleren de parkeertijd en brengen de parkeerwachters op de hoogte bij overtreding. Het project, een Belgische primeur, past in het nieuwe parkeerbeleid van de stad.

Shoppers die niet langer dan een half uur parkeerruimte nodig hebben, kunnen vanaf midden april, na de jaarlijkse paasfoor, gratis gebruik maken van een Shop&Go-zone in de nabijheid van de Kortrijkse Grote Markt. Er moet zelfs geen parkeerticket meer gelegd worden.

Op de parkeerplaatsen zullen draadloze sensoren worden ingebouwd die bijhouden hoe lang een auto ter plaatse staat. Wanneer de maximaal toegelaten parkeertijd verstreken is, worden parkeerwachters ingelicht en volgt een boete van 25 euro. Zowel de sensoren als de draadloze verbinding met parkeerbedrijf Parko zijn volledig nieuw in België.

Voorlopig trekt de stad een testzone uit met dertig parkeerplaatsen. Ook laden en lossen is toegestaan op die plaatsen. Als het project tegen de zomer een positieve evaluatie krijgt, kan het systeem uitgebreid worden in Kortrijk en de deelgemeentes.

De Shop&Go-zone maakt deel uit van het nieuwe parkeerbeleid in de stad. De volgende jaren komen er 2.000 ondergrondse parkeerplaatsen bij. Goed voor een investering van ongeveer 50 miljoen euro, waarvan beheerder Parko het grootste deel voor zijn rekening zal nemen. Parko drijft daarvoor, ook vanaf midden april, wel de parkeertarieven op andere parkings in de binnenstad op.